torsdag 22. januar 2009

Isbjørnen hviler 66,6 prosent av tiden


Verdens største landlevende rodvyr er blitt et symbol i klimadebatten. Klimaskeptiker Bjørn Lomborg antyder i sin siste bok "Hold hodet kaldt" at isbjørnen kan tilpasse seg hvis isen skulle forsvinne. Pål Prestrud beskriver i kronikken "Er isbjørn klimatruet" hvorfor dette er en absurd tanke.

Alle publiserte vitenskapelige artikler konkluderer at isbjørnen vil komme i alvorlige vanskeligheter hvis dens leveområder reduseres ytterligere. Isbjørnen har spesialisert seg i å jakte sel på havisen. Forsvinner isen, kan ikke isbjørnen overleve som art.

Den Internasjonale isbjørnspesialistgruppa anslo i 2005 en nedgang i bestanden på mer enn 30 prosent de neste 35-50 år. Prestrud, direktør for Cicero Senter for klimaforskning, skriver at de to siste årenes reduksjon av sjøis trolig har forsterket klimatruslene mot isbjørnen. Bestanden er ikke, slik Lomborg tror, i vekst og særdeles levedyktig uansett temperatur og isforhold.


Lese hele kronikken "Er isbjørnen klimatruet?"

Fakta: Verdens isbjørnbestand teller mellom 22 000 til 25 000 dyr. Varme er et problem da de kan overopphetes om temperaturen stiger over 10 grader celsius. For rock-entusiaster er det et interessant faktum at isbjørner vanligvis er inaktive omkring 66,6% (!) av tiden, da de enten sover, hviler eller venter mens de jakter.

Og til slutt en dose feelgood isbjørnekos:


Ingen kommentarer: