søndag 16. august 2009

Musikk: Øyafestivalen lørdag 15. august 2009

1. Harry's Gym
2. The Very Best feat. Esau Mwamwaya & Radioclit
3. Farmers Market
4. Amanda Blank


lørdag 15. august 2009

Musikk: Øyafestivalen fredag 15. august 2009

1. Madness
2. Lily Allen
3. Hello Saferide
4. KORK
5. Doves
6. Jenny Wilson
7. Datarock
8. Gang Gang Dance
9. Asher Roth
10. Atomic

fredag 14. august 2009

Musikk: Øyafestivalen torsdag 13. august 2009

1. Tønes
2. Seun Kuti
3. Arctic Monkeys
4. Wilco
5. Fever Ray
6. Marit Larsen

torsdag 13. august 2009

Musikk: Øyafestivalen onsdag 13. august 2009

1. Satyricon
2. Bon Iver
3. Kåre & The Cavemen
4. Mew
5. Rise Against
6. Band Of Horses
7. Vampire Weekend
8. Monotonix
9. Ulver

onsdag 5. august 2009

Hvorfor jeg elsker Vanity Fair

Vanity Fair har sendt Annie Leibovitz til Bahamas for å fotografere Don og Betty Draper. Med på kjøpet får vi en lang og god artikkel om Mad Men. Må se sesong 2 asap.
Link til artikkel.

Film: Where the wild things are

Filmhøsten lover bra, og jeg gleder meg til å se Spike Jonze nyeste eventyr, basert på barneboken Where the wild things are. Den har premiere i Norge 11. desember 2009.


tirsdag 28. juli 2009

Påkledd i 9 1/2 uke

Det er ikke det filmen er mest husket for, men Kim Basinger har også klær på i "9 1/2 Weeks". Og fine slike. 80-tallet på sitt beste, kan man si. Store hvite skjorter, sota øyne og en vakker "Calvin Kleinsk" fargepalett.

fredag 24. juli 2009

Film: Alice in Wonderland

Tim Burton har kastet seg over en filmatisering av "Alice in Wonderland". Selvfølgelig er Johnny Depp med. Og Burtons mrs' Helena Bonham Carter. Gothkongen Tim Burton leverer sikkert en gladskummel film, av høy kvalitet som vanlig.

torsdag 23. juli 2009

Louisiana DK

Louisiana i Humlebæk nord for København er et museum jeg stadig kommer tilbake til. Både deres midlertidige utstillinger, denne gangen om bærekraftig arkitektur, og deres permanente med klassikere som Picasso og Warhol - kombinert med nyere samtidskunst som Elmgreen og Dragset, gjør dette til et must-see museum.

Utearealene med skulpturer og grønne områder er verdt en time i seg selv. Når man i tillegg spiser dagens brunch for 119kr og shopper litt i butikken går det fort en hel dag...

torsdag 16. juli 2009

Tørst i sommervarmen?

Det blir en liten tur til nord-sjælland i helgen. Og med litt flaks blir noen Ale nr 16 øl med hjem igjen. Dette skriver Bryggeriet Refsvindinge :

"Ale nr. 16 blev brygget for første gang i 1995. Det er en mørk overgæret guldøl, brygget på vand, malt, humle & original engelsk gær. I 1997 blev Ale nr. 16 kåret som Danmarks bedste øl, det samme skete i 2000, hvor den også fik en 3. plads på verdensplan."

Kim Gordon om mote

Vogue-intervju med Kim Gordon om mote ser du her.

mandag 8. juni 2009

Film: Duplicity

Søndag ettermiddag ble tilbragt på hyggelig Gimle Kino i Oslo. Von Triers "Antikrist" hadde vært oppe til vurdering men ble fort valgt bort til fordel for den langt triveligere "Duplicity".

Julia Roberts og Clive Owen er vakre mennesker i pene klær. De er spioner, lurer hverandre og kommer med kvikke kommentarer.

Åpningscenen mellom Paul Giamatti og Tom Wilkinson er verdt hele filmen. De to dresskledde mennene møtes på en landingsbane midt mellom privatflyene sine. Og slåss. Lekkert å se på.

lørdag 6. juni 2009

På TV i kveld: John Adams

Kl. 22.00 på NRK2 i kveld begynner HBO serien John Adams. Den vant 4 Golden Globes, hovedrolleinnehavere er Paul Giamatti og Laura Linney. Må se tv.


Film: deUSYNLIGE

Danske Trine Dyrholm (bildet) og Pål Sverre Valheim Hagen spiller bra i Erik Poppes film, som heldigvis er langt bedre enn den til tider forferdelige "Hawaii, Oslo".

Dyrholm (som ble kjent etter å ha opptrått i dansk melodi grand prix i 19987) og Hagen hever nivået fra de mindre engasjerende birollene som omgir dem. Anbefales.

onsdag 3. juni 2009

Film: En natt på museet 2

Best: Owen Wilson (bildet) som Jedediah er igjen morsomst og Gigantor Ben Stiller er i bra form.

Verst: Konseptet er ikke like underholdende i denne filmen, ei heller overraskende.
Høydepunkt: Alle scener med Nippy (Napoleon).

Bok: Tore Renberg - Charlotte Isabel Hansen

"Charlotte Isabel Hansen" ble lest i helga. Jeg har ikke lest de første bøkene om Jarle Klepp, kun sett filmen "Mannen som elsket Yngve". Og den likte jeg godt.

Topp 3 for Charlotte Isabel Hansen:
  • Referansene til studentlivet i Bergen på 90-tallet.
  • Den pinlige utleveringen av litteraturstudentenes selvhøytidelighet.
  • Scenen hvor Jarle blir dumpet av superstudine Herdis.

Topp 3 fra bånnen:

  • Mange tanker, lite fremdrift.
  • Følelsen av at denne boken lett skal kunne omskrives til filmmanus.
  • Karnevalet på fødseldagen til Charlotte Isabel.

tirsdag 2. juni 2009

Vømmøl i Verdal


I Verdal blir Vømmøl feiret hvert år. Og lørdag var det duket for årets Vømmøl-tog. Hundrevis av biler og folk utkledd som Vømmøl-figurer. "Større enn 17 .mai" overhørte vi, og det så ut til å stemme.
Posted by Picasa

tirsdag 26. mai 2009

Saigon: God og billig vietnamesisk i Oslo

I Møllergata i Oslo ligger den vietnamesiske restauranten Saigon. God mat med masser av friske grønnsaker til under hundrelappen. Prøv nr. 13, den har jeg sikkert spist 50 ganger siden jeg flyttet til Oslo for 14 år siden.

Saigon er det perfekte stedet å møtes etter jobb, når blodsukkeret er lavt og det er lenge til lønningsdag. Husk å ta med bestilingslappen og betal ved utgangen.

torsdag 12. mars 2009

Paul Simon: "Me and Julio"


Feelgood video, feelgod låt - Paul Simon på sitt beste.

lørdag 7. mars 2009

Bok: Hanne Vibeke Holst - Dronningeofret

Jeg har passet perfekt for absolutt alle målgrupper som Hanne Vibeke Holsts bøker har hatt.

I de tidlige tenårene leste jeg ungdomsbøkene om Majsa (Hejsa Majsa, Ud af røret Majsa).

Et par år eldre leste jeg Louise triologien, (Til sommer, Nattens Kys, Hjertets renhed) om Louise som flytter fra småbyen til hovedstaden, studerer og forelsker seg. Perfekt lesestoff for unge damer.

Enda et par år senere kom triologien om Therese Skaarup (Thereses tilstand, Det virkelige liv, En lykkelig kvinne) om kvinners karriere versus familieliv. Disse er også oversatt til norsk.

Hanne Vibeke Holsts siste serie om Charlotte Damgårds politiske liv (Kronprinsessen, Kongemordet, Dronningeofret) kan fort bli til fire eller flere bøker. Kronprinsessen var ganske lett, Kongemordet mer dyster og Dronningeofret er lettlest, ganske forutsigbar men fort å komme seg gjennom.

Det merkes i Dronningeofret at Holsts to første bøker om Charlotte Damgård har blitt til (svenske) tv-serier. Hele boken bærer preg av å lett kunne omgjøres til et film-manus, litt på samme måte som idet man leser en John Grisham krim, lett kan se for seg Tom Cruise eller Matt Damon i hovedrollen i filmversjonen.

Hanne Vibeke Holst er først og fremst en "hyggelig" forfatter, selvom temaene hun skriver kan være alvorlige. Det er mange danske sommerdager med gåturer langs stranden, sykkelturer i det indre København og gode flasker vin. Det er deilig å lese dansk i Norge.

Jeg er rimelig sikker på å være i Holsts målgruppe også de neste tyve år av hennes forfatterskap. Den dagen jeg en gang går av med pensjon, har sikkert Holst en triologi på gang om kvinners liv i pensjonsalderen. Det er dansk hygge det også...

lørdag 28. februar 2009

Dagens dyr: Isbjørn (igjen)

Isbjørnen har tidligere vært Dagens dyr her på Carmelita.

Denne isbjørn, fotografert fredag ettermiddag på Blindern i Oslo, er særdeles utsatt for klimaendringer, men flottere enn en elg i solnedgang.

fredag 27. februar 2009

Film: Den fantastiske historien om Benjamin Button



"Den fantastiske historien om Benjamin Button" holder på å bli en moderne kalkun - til tross for 13 Oscar nominasjoner. Filmen fikk 3, men kun tekniske priser for blant annet beste make-up.

Filmen er lang. Og pompøs. Og det brukes store mengder filmrull og penger på å bygge opp til noen riktignok veldig vakre sekvenser mellom Brad Pitt og Cate Blanchett - hvor de begge ser bedre ut enn noensinne. Men det hadde kanskje vært enklere for alle om Cate & Brad hadde gjort en fotoshoot for Vanity Fair istedet, og spart oss for filmen?

Likheten med "Forrest Gump" er langt større enn at begge filmer har samme manusforfatter - Erik Roth. Se traileren her for "The curious case of Forrest Gump":

Fredagstips: Rapahel Saadiq tilbake til Norge



Den amerikanske soulartisten Raphael Saadiq spilte i januar en fantastisk bra konsert på Cosmopolite i Oslo. Konserten var utsolgt som fy, men nå er Saadiq på vei tilbake.

Billetter legges ut førstkommende lørdag til konsertene på Verftet i Bergen torsdag 23. april og Fabrikkhallen i Oslo fredag 24. april. Løp og kjøp.

lørdag 21. februar 2009

Konsert: Lars Vaula på Bylarm 2009



Norsk hiphop har lenge gjort lite av seg. Desto hyggeligere var det å se Lars Vaular spille med fullt band på Bylarm i går kveld.

Lars Vaular rapper på norsk, er fra Bergen, og kommer til å få et landsdekkende gjennombrudd i 2009. Ingen tvil om det.

Nostalgikere av bergensrocken kunne observere at Roaren, Roar Ruus Finsås fra Radiofantomene var med på bass. I Vaulars nye låt "Solbriller på" var det også tatt med en bit av kanskje Radiofantomenes beste låt, "Søster sol".

Lars Vaular slipper sitt nye album "D'e glede" i mars. Kjøp kjøp.

tirsdag 17. februar 2009

Museum: Karen Blixens Rungstedlund

I helgen besøkte jeg for første gang Karen Blixen museet i huset hun ble født, Rungstedlund.
Museet er enkelt, men en hyggelig opplevelse en søndag ettermiddag.

Rungstedlund har bevart en del av rommene slik de var da Blixen bodde der. Der står blant annet stolen som Denys Finch-Hattons satt i da Karen Blixen fortalte han historier på farmen i Kenya.

Karne Blixens grav ligger der også, bakerst i hagen under et imponerende tre.

Mer informasjon om museet.

Se en video om Karen Blixens liv her.

søndag 8. februar 2009

Dagens dyr: Rødstrupe

Denne lille fuglen satt i snøværet i går og så inn i stua. Rødstrupen (Erithacus rubecula) er en av Europas vanligste fugler. Akkurat som kvinnelige skuespillere i Hollywood kan rødstrupen ofte se storhodet ut. Tynne og nokså lange ben har den også. Fuglen er liten og brunlig med en stor rustoransje flekk på bryst og ansikt.

Føde: insekter, snegler, meitemark.
Lengde: 12,5 - 14 cm.
Utbredelse: I granskog. løvskog og hager og parker i Skandinavia, på kontinentet og De britiske øyer.

Mat: Ost i vin - L'Affiné au Chablis


Under en langvarig og velsmakende lørdagslunsj i går ble det servert en ost som umiddelbart fikk høylydt respons fra alle rundt bordet.

Den lille franske ostebutikken i Birkelunden (Oslo) - som faktisk heter Birkelundens lille franske ostebutikk selger denne osten. L'Affie au Chablis er en fransk ost, dyppet ukentlig i chablis. Den smelter på tungen og kan selvsagt nytes med et kaldt glass chablis til.

Både butikk og L'Affie au Chablis anbefales varmt.

fredag 6. februar 2009

Film: Nord

Den nye norske filmen "Nord" hadde premiere i går. Og alle de gode anmeldelsene var ikke kun en typisk norsk filmkritikerhype: Nord er den beste norske filmen siden Reprise.

Premieren var i går kveld på Ringen Kino. Invitasjonen var en sammenbrettbar pilleeske - inspirert av hovedperson Jomar Henriksen pilleforbruk og kanskje av Spiritualized legendariske albumcover til "Ladies and gentlemen we are floating in space" (1997):

torsdag 5. februar 2009

Teater: Skuggar av Jon Fosse


Black Box teater i Oslo hadde tirsdag premiere på "Skuggar" av Jon Fosse. Det sies at det er et slit å jobbe med barn og dyr, men samtlige hovedrolle var besatt av nynorsktalende unger. De var riktignok ikke fysisk tilstede på scenen, men ble prosjektert på seks hodeformede skjermer.

"Skuggar" er dystert, repeterende og det er mye snakk om hvem som kommer og hvem som går. Typisk Jon Fosse. Ved å bruke barn i hovedrollene ble det heldigvis også ganske sjarmerende og fint, og absolutt severdig.

mandag 2. februar 2009

Vanity Fair - The inauguration issue

Den nyeste utgaven av Vanity Fair har fokus på innsettelsen av Barack Obama som president.

Fotograf Annie Leibovitz har tatt bildene av Obama og hans politiske medhjelpere.

Noen av bildene ser du her.

West Wing: 155 episoder, hva nå?

I går var det slutt. Siste episode av sesong 7 av West Wing. Tidenes beste tv-serie er så bra at jeg kunne sett den i loop - og begynt i kveld med første episode av sesong 1.

Høydepunktene i over 6300 minutter West Wing er mange - og dette klippet er et av dem. Det er fra første episode av sesong 4. Donna Moss, Josh Lyman og Toby Ziegler er blitt frakjørt av presidentens motorcade og prøver fortvilt å komme seg tilbake til Washington DC.

lørdag 31. januar 2009

Den glemsomme mannen


Film: Jakten på hukommelsen. 27-årige Øyvind Aamot våknet på et tog i Kina, uten å huske noe som helst. Den nye norske dokumentaren følger han tilbake til Kina for å finne ut hva som egentlig skjedde.

Visningen under Gimle Filmfest i går kveld begynte med at filmsjef Christin Berg ubehjelpelig og pinlig intervjuet produsent Petter Vennerød, regissør Thomas Lien og Øyvind Aamot. Det var heldigvis en kort seanse. Filmen var heldigvis langt mer severdig. Den gir få svar på hvorfor en hippieantropolog fra Bærum ender opp som et nyfødt barn på et tog, dog med språket i behold.

Pussige situasjoner - som når Aamot forteller sin kinesiske venn at han ikke skjønte hva hverken en gitar eller tannbørste brukes til, og vakre bilder fra Kina gjør filmen lun og severdig.

fredag 30. januar 2009

Årets beste film - The Wrestler

Tidligere denne uken ble Rapahel Saadiq konserten i Oslo kåret til årets beste konsert. Så hvorfor ikke fortsette med å kåre årets beste film? Filmfest på Gimle Kino hadde i kveld norgespremiere på The Wrestler.

Mickey Rourke gjør sitt livs rolle, og har allerede velfortjent fått en Golden Globe for prestasjonen som en avdanket fribryter med dårlig hjerte. Rourke er nominert til en Oscar, og bør få den også.

Det er 23 år siden Mickey Rourke kledde på og av Kim Basinger i 9 1/2 Weeks. Som Randy "The Ram" Robinson har Rourke fått et comeback på linje med John Travoltas i Pulp Fiction.

Fredagstips: Bytt bøker og filmer med dine kolleger


Hvorfor ikke lage en byttehylle på din arbeidsplass? Så kan du og dine kolleger bytte filmer og dvd'er.

Her på jobben står det i byttehyllen alt fra Stieg Larsson til Dostovjeski. Og fra romantiske komedier til Der Untergang.

Det er opp til hver enkelt om man kommer tilbake med ting man har tatt i hyllen. Eller om man velger å beholde eller gi videre til andre.

Byttehylle er et hyggelig miljøtiltak som er lett å gjennomføre - og gratis bøker og dvd'er er alltid populært!

onsdag 28. januar 2009

Årets beste konsert - Raphael Saadiq



Det er kanskje tidlig å kåre den beste konserten i 2009. Men Raphael Saadiq spilte en uforglemmelig konsert på Cosmopolite tidligere i dag. Hele konserten ble sendt live på NRK P3 Lydverket og kan høres her.

Ifølge den amerikanske 42-åringen fra Oakley, California, er han verdens beste soulartist. Det er ikke vanskelig å være enig i det. Saadiq og hans band skapte euforisk Beatles-stemning kl. 18.00 en onsdag ettermiddag. Alle distingvert kledd, unntatt bassisten som så ut som kidden i Almost Famous og visstnok bare var 17 år gammel.

Hør Rapahel Saadiq konserten fra Cosmopolite her.

Darwins for eller mot ekteskap

Sex and the City gjengen er i godt selskap når de lager for/mot lister for deres forhold.

Charles Darwin ble sommeren 1838 interessert i sin kusine, Emma Wedgwood - barnebarn av keramikkdesigneren Josiah Wedgwood.

Som den seriøse forskeren han var, lagde Darwin derfor en liste med argumenter for eller mot ekteskap.

Charles Darwins argumenter for ekteskap:
Charms of music & female chit-chat.
Constant companion, (& friend in old age) who will feel interested in one.
Object to be beloved & played with.
- better than a dog anyhow.
Someone to take care of house
These things good for one's health.
Forced to visit & receive relations but terrible loss of time.

Charles Darwins argumenter mot ekteskap:
Fatness & idleness
Freedom to go where one liked.
Conversation of clever men at clubs.
Not forced to visit relatives.
Loss of time.
Cannot read in the Evenings.
Anxiety & responsibility.
Less money for books.

Darwin analyserte seg frem til at han var for ekteskap og giftet seg med Emma i januar 1839. Parets første barn, William Erasmus, ble født i desember samme år - og de fikk totalt 10 barn.

Les mer om Darwins ekteskapskvaler her:

mandag 26. januar 2009

Får du ikke nok av Obama?


Har du lyst å ligge i forkant av norske medier og følge med på hva Obama og hans fellow Americans holder på med? Les The Huffington Post.

The Huffington Post er ikke en lokalavis, slik det sto i Dagens Næringsliv nylig. Det er derimot en nyhets- og bloggside startet av Arianne Huffington i 1995. Det er en av de mest siterte og innflytelsesrike websidene i USA, og dekker politikk, underholdning, miljø og mye mer.

Arianne Huffington ble i 2006 kåret til et av verdens topp 100 mest innflytelsesrike mennesler av Time Magazine, og hun har fått med seg en rekke tungvektere som blogger på siden hennes.

The Huffington Post linker til andre mediers toppsaker, og tar heldigvis også for seg lettere stoff som: Obama booty-bumps at neighborhood ball eller Inaugural gowns - what everyone else was wearing.

lørdag 24. januar 2009

Katzenjammer strikker sin egen merch


Jeg har denne uken sjekket ut to nye populærkulturelle fenomener: Twitter og Katzenjammer. Twitter blir forbigått i stillhet enn så lenge, mens det norske bandet Katzenjammer ikke en gang passer i en setning med ordet stillhet i den.

Et utsolgt Rockefeller ventet i går kveld utålmodig på at Katzenjammer for andre gang på kun kort tid skulle fylle lokalet med deres feel-good holdning og Ronja Røverdatter allsang.

Skeptikere vil si at Katzenjammer er kvinner på randen av et musikalsk sammenbrudd. Mens bandets fans vil si at de er sjarmerende, livsbejaende, fandenivoldske og lekent musikalske.

Uansett hvem som har rett, er det liten vil om at Katzenjammer kommer til å ta mye plass i den norske mediesfæren de neste årene. Bandet er fotogent og journalistvennlig annerledes, og kan fort bli det "nye Kaizers" - uten gassmaske og Janove heldigvis.

Konsertens overraskelsesmoment kom på veien ut av Rockefeller:


I merchboden lå det hjemmestrikkede luer i forskjellige farger. Og på skiltet sto det: Håndlaget av Katzenjammer, lue kr 450,- og pulsvanter kr. 350,-.

Gluecifer laget kondomer med teksten - "Hard rock gets your laid", Katzenjammer sitter og strikker bak i bandbilen.

torsdag 22. januar 2009

Isbjørnen hviler 66,6 prosent av tiden


Verdens største landlevende rodvyr er blitt et symbol i klimadebatten. Klimaskeptiker Bjørn Lomborg antyder i sin siste bok "Hold hodet kaldt" at isbjørnen kan tilpasse seg hvis isen skulle forsvinne. Pål Prestrud beskriver i kronikken "Er isbjørn klimatruet" hvorfor dette er en absurd tanke.

Alle publiserte vitenskapelige artikler konkluderer at isbjørnen vil komme i alvorlige vanskeligheter hvis dens leveområder reduseres ytterligere. Isbjørnen har spesialisert seg i å jakte sel på havisen. Forsvinner isen, kan ikke isbjørnen overleve som art.

Den Internasjonale isbjørnspesialistgruppa anslo i 2005 en nedgang i bestanden på mer enn 30 prosent de neste 35-50 år. Prestrud, direktør for Cicero Senter for klimaforskning, skriver at de to siste årenes reduksjon av sjøis trolig har forsterket klimatruslene mot isbjørnen. Bestanden er ikke, slik Lomborg tror, i vekst og særdeles levedyktig uansett temperatur og isforhold.


Lese hele kronikken "Er isbjørnen klimatruet?"

Fakta: Verdens isbjørnbestand teller mellom 22 000 til 25 000 dyr. Varme er et problem da de kan overopphetes om temperaturen stiger over 10 grader celsius. For rock-entusiaster er det et interessant faktum at isbjørner vanligvis er inaktive omkring 66,6% (!) av tiden, da de enten sover, hviler eller venter mens de jakter.

Og til slutt en dose feelgood isbjørnekos:


tirsdag 20. januar 2009

Vanity Fair abonnement for 43 USD

Det amerikanske magasinet Vanity Fair kan man få billig rett hjem i postkassen. Et års abonnement koster 43 USD - og det er et kupp for å magasinverdenens Rolls Royce hver måned.

Februarutgaven er ute nå - og inneholder blant annet en typisk spektakulær fotoshoot fra Annie Leibovitz - denne gang av vår favoritt isdronning, Cate Blanchett.

Abonnement på Vanity Fair bestiller du her.

mandag 19. januar 2009

Film: Revolutionary Road


Ikke se denne filmen hvis forholdet ditt går treigt og du bor i suburbia. Hvis du derimot gjerne vil se filmer om kvinners moralske veivalg under retroidylliske amerikanske omstendigheter er Juliannes Moores skildring i filmen "The Hours" tre hakk bedre enn Revolutionary Road.

Leo og Kate spiller akkurat som forventet og det mest overraskende ved denne filmen er vel hvor vanskelig det kan væreå skrive ordet Revu - Revolusjo - Revolutian - Revolutionary.

For folk i stabile forhold og selvfølgelig single er filmen dog absolutt severdig - ikke minst på grunn av en gal mann som kommer på husbesøk og strør salt i vidåpne sår.

lørdag 17. januar 2009

Adiam Dymott - Sveriges neste eksportartikkel



Det finnes ikke noe bedre enn å se en artists gjennombrudd - akkurat idet det skjer.

Det var hyggelig å se Johnossi vinne pris på svenske P3 Guld som gikk i kveld, men kveldens beste innslag var platedebutant Adiam Dymott. Hun gjorde sin første offisielle tv-opptreden noensinne med låten "Miss you"- og var kveldens vinner uten å ha sluppet så mye som et album ennå.

Se videoen til "Miss You" her:




28. januar 2009 slipper Adiam sin første single "Miss You" i Sverige. Debutalbumet "Adiam Dymott" kommer i mars.

Produsent Thomas Rusiak gjør for Adiam Dymott hva Mark Ronson gjorde for Amy Winehouse - mixer 60 talls soul med fet rock og vips er en ny svensk eksportartikkel fødd.

Adiams backing band består av svenske musiktungvektere som Rusiak selv og Mattias Bärjed fra The Soundtrack of Our Lives.

Jeg tipper Adiam Dymott vil få tung rotasjon på NRK P3, etterfulgt av TV-opptreden på Store Studio og en av årets hype-konserter på Øya festivalen. Det hadde i hvertfall vært velfortjent.

Lotus Yoga i Oslo - god medisin mot vinterstivheten

Den beste kuren mot vinterstivhet og julemat er jeg midt inne i. Et helgekurs i yoga for nybegynnere. Sjekk ut mer informasjon hos Lotus Yoga, som jeg anbefaler på det varmeste.

mandag 12. januar 2009

Bok: Fredrik Barth - Vi mennesker (2008)


"Vi mennesker - fra en antropologs reise" er en kort og lettlest best-of fra noen av Fredrik Barths mange reiser. Vi blir med Barth til Ny-Guinea og den lille baktaman-stammen. Der innordner Barth seg så kjapt og overbevisende at han i ekspressfart blir innviet i ritualer det ellers tar en livstid å tilegne seg:

"Hele tiden gjorde jeg mitt ytterste for å tekkes alle, og aller mest Kimebnok, den øverste presten blant baktamanene (som hadde vært den mest negative og høyrystede på det store landsbymøtet da de til slutt aksepterte meg). Samtidig antydet jeg at jeg gjerne ville initieres hos dem, og spurte forsiktig om å få lære hos ham. Etter tre måneder myknet han."

I et annet kapittel reiser sosialantropologen i månedsvis med et nomadisk gjetefolk i Iran. Også her ser man at Barth er en networker av rang. Hans evne til å skaffe seg nye venner og meddelsomme kilder er imponerende og åpenbart en viktig del av mannens høye anerkjennelse innenfor antropologien.

I boken leser vi også om feltturer til Bhutan, Kina, midtøsten og Bali. Fredrik Barth skriver om det daglige hushold, giftermål og lokale skikker. Han setter hverdagen inn i større politiske sammenhenger, og gir dermed god innsikt i regionene som er beskrevet.

Fredrik Barth på Wikipedia

søndag 11. januar 2009

Jimmy Scott - Sycamore Trees

Se "Little" Jimmy Scott synge "Sycamore Trees" i episode 29 av Twin Peaks.

Scott ble født i 1925 i Cleveland. På grunn av Kallmanns Syndrom er han kortvokst og har en lys særpreget stemme.

Jimmy Scott har gitt ut en mengde album i løpet av sin 60-årige karriere som jazz-sanger. Albumet "Falling In Love Is Wonderful" (1963) kan spesielt anbefales. Ray Charles er produsent og spiller piano.

fredag 9. januar 2009

Odd Børretzen narkotestet på Spellemannprisen?


Svenskene arrrangerer hvert år den prestisjetunge Grammis utdelingen. Onsdagens prisutdeling i Stockholm endte i skandale. "Grammiskungen" Andreas Kleerup tok imot tre priser, måtte gi urinprøve til politiet, og stormet illsint ut fra festen. Et titalls gjester ble testet av politiet i løpet av Grammisprisen.

Lørdag 24. januar avholdes Spellemannprisen i Oslo. Hvis norsk politi følger samme taktik som sine svenske kolleger, bør kanskje kronprinsesse Mette-Marit holde seg hjemme den kvelden. Som både nominert og tidligere kjent for å ha en narkofisert omgangskrets, kan hun fort komme i politiets søkelys. Og hiphop-kategorien må kanskje utelates fullsteding?

Aksjonen på svenske Grammis var latterlig, og det føles utenkelig at noe slikt kan skje på Spellemannprisen. Odd Børretzen er nominert, men forhåpentligvis slipper 82-åringen noen nærkontakt med ordensmakten hvis han møter opp på årets Spellemannpris.

onsdag 7. januar 2009

Lydverket spanderer 16 minutter med The Soundtrack of Our Lives



Konger av maksimalismen: The Soundtrack of Our Lives, nøydde seg ikke med å spille inn èn akustisk låt for Lydverket. Her spiller de et knippe låter fra deres utmerkede nye album "Communion" for et mer eller mindre lydhørt publikum på Cafe Engebret. Finest er nok "Lifeline".

Inger Christensen er død


For fire dager siden fant jeg frem en vinylplate med Pia Raug. I 1980 ga Raug ut "Det" med egne komposisjoner av Inger Christensens digte.

"Det" snurret til stadighet på platespilleren i Danmark da jeg vokste opp, og det var et hyggelig gjenhør nå i helgen.

For to dager siden døde den danske dikteren Inger Christensen. Diktsamlingen "Det" fra 1969 var et av hennes hovedverk.

Aftenposten skriver at Christensen var betraktet som den ledende poetiske eksperimentalist i sin generasjon i Norden. Jeg vet ikke helt hva en poetisk eksperimentalist er, men jeg vet at hennes dikte var sjeldent vakre:

Hvad du gav mine tanker, er den rene
forvirring, balancen der er usikker/
sikker

Hvad du gav mig er alt det umulige

Min lidenskab: at gå videre.

tirsdag 6. januar 2009

Ikonskapende dokumentar om Pushwagner


Se NRK dokumentaren om Pushwagner her. Jeg har lenge hatt lyst på et bilde, og etter å ha sett dette programmet har lysten gått over i et sterkt jag.

Hariton Pushwagner/Terje Brofos iscenesetter seg selv som den kuleste og tynneste fyren siden Knut Schreiner slo igjennom med Kåre & the Cavemen på nittitallet.

Pushwagner kom høyt opp på VG's best kledd liste for 2008. I dokumentaren ser man at det er velfortjent. Sjelden har en nordmenn med så dårlig tannstell hatt så bra klær på seg.

Safari reporter Kristin Rosenløw Eeg har fulgt kunstneren gjennom 2008 og laget en dokumentar så bra at Pushwagners ettermæle som hipsterikon er sikret.

mandag 5. januar 2009

So long Marianne - radiodokumentar


Hør den prisbelønte radiodokumentaren "So long Marianne" her.

Journalist Kari Hesthamar har intervjuet norske Marianne Ihlen som midt i et stormfullt forhold med Axel Jensen møtte Leonard Cohen på den greske øya Hydra.

I dokumentaren forteller Marianne for første gang om årene med Cohen.

Radiodokumentaren er vakker og er selvfølgelig akkompagnert av Cohen-låter.

Kari Hesthamar ga i fjor ut boken ved samme navn. Jeg har ikke fått lest den enda, men den står på lista over bøker å skaffe seg i 2009.

søndag 4. januar 2009

Brukthall Sinsen


I Sinsenveien 11, rett over Carl Berners Plass, ligger Brukthall Sinsen. Over 2000 kvadratmeter med antikviteter.

Hver gang jeg er der, oppdager jeg nye rom stappfulle av møbler, bilder, glass, gamle oppbevaringsesker, kjøkkenting og vinylplater. Prisnivået er stort sett lavt, i hvertfall i underetasjen.

Det er vanskelig å gå tomhendt fra brukthallen, og i dag var det en vakker italiensk blomsterpotte som ble med hjem.

fredag 2. januar 2009

Fredagstips: Warren Zevon og Jackson Browne

Warren Zevon og Jackson Browne spiller her en nedstrippet versjon av Mohammed's Radio. Browne produserte Zevon albumet "Warren Zevon" fra 1976 hvor denne låten er fra.

Albmet er reutgitt i 2008 med en haug gode ekstraspor, blant annet flere pianospor.